Nieuws

Kosten eten/drinken zakelijk aftrekbaar?


Als u voor uzelf buitenhuis kosten maakt voor eten en drinken en als dat zakelijk is, is dat dan toch aftrekbaar?

Als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en onder werktijd buitenhuis kosten maakt voor eten en drinken, mag u deze kosten dan (gedeeltelijk) aftrekken van uw winst of zijn dit privékosten die u niet kunt aftrekken?

Wat is beslissend?
Bij de beoordeling of deze kosten beperkt aftrekbaar zijn van de winst, is beslissend of het voor- of nadeel van deze uitgaven in de ondernemerssfeer of in de privésfeer ligt. Daarbij zijn de overheersende oorzaak van de uitgaven en de beweegredenen van u als ondernemer van belang.

Voorbeeld: U heeft een zakenlunch met een zakenrelatie. Hiervan staat vast dat er een zakelijk belang is om uit eten te gaan en dus zijn de kosten ook als zakelijk aan te merken. Omdat de wetgever toch rekening wil houden met het feit dat u privé kosten bespaart (u hoeft immers thuis niet meer te eten), is hier de aftrek beperkt volgens de regels van de gemengde kosten.

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting of resultaatgenieter heeft u met betrekking tot de aftrek van de zogenaamde gemengde kosten, zoals de kosten van voedsel en drank, keuze uit twee opties:

1.       Van alle gemengde kosten neemt u 20% niet in aftrek. Voor 80% van de kosten wordt aftrek toegestaan.

2.       U kunt kiezen om een vast bedrag van €4.800 (2022) niet af te trekken. Gemengde kosten boven dit bedrag zijn volledig aftrekbaar.

Voorbeeld: U bent onderweg voor werk en u nuttigt onderweg een lunch. Omdat de noodzaak tot eten immers ook bestaat als u niet onderweg bent voor werk, zijn de kosten van de lunch privékosten en dus niet aftrekbaar.

Het enkele feit dat u zakelijk onderweg bent, is niet voldoende voor aftrek van verteerkosten van uzelf. Dat heeft de rechts onlangs nog eens bevestigd. Maakt u deze kosten samen met zakenrelaties, dat is het geheel wel, maar beperkt aftrekbaar.

 

 

Bron: Indicator Tips & Advies 

Terug