Nieuws

Voorlopige aanslag 2022


2022 is van start. Wellicht heb jij je voorlopige aanslag 2022 van de belastingdienst al ontvangen.
Met de voorlopige aanslag betaal je de verwachte inkomstenbelasting gedurende het lopende jaar (2022).
Dit is gebaseerd op recente gegevens die bekend zijn bij de belastingdienst zoals de aanslagen van voorafgaande jaren of wijzigingen die je hebt gedaan.
Zorg er voor dat deze gegevens overeenkomen met de werkelijke situatie, zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar moet bij betalen of dat je teveel hebt betaald aan de belastingdienst. 

Waar je om moet denken bij de voorlopige aanslag 2022: 

1. Je eerst voorlopige aanslag:
Ben je net begonnen met je eigen bedrijf? En heb je al aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting? Dan is er een kans dat je een voorlopige aanslag van de belastingdienst ontvangt. Na de eerste voorlopige aanslag ontvang je deze elk jaar in januari opnieuw. Voor beginnende ondernemers komt deze aanslag vaak onverwachts, we willen je dan ook als tip meegeven om een deel van je inkomsten te reserveren voor de inkomstenbelasting. 

2. Schatting van je inkomen:
Als je een schatting hebt op een laag inkomen, en je weet zeker dat dit inkomen hoger zal zijn het komende jaar, wijzig dan gelijk je voorlopige aanslag. Mocht je dit niet doen dan is de kans dat je bij de definitief aanslag flink bij moet betalen. Weet je nog niet zeker hoe je inkomsten zich gaan ontwikkelen? Dan kan dit ook gedurende het jaar gewijzigd worden. 

3. Persoonlijke veranderingen
Je persoonlijke situatie kan ook invloed hebben op je voorlopige aanslag. Bijvoorbeeld een scheiding of het oversluiten van je hypotheek waardoor je minder hypotheekrente betaalt. Ook deze veranderingen hebben invloed op je aanslag. Ontvang je toeslagen? Controleer direct of je deze ook moet aanpassen. 

4. Aanslag wijzigen of aanvragen
Wil je jouw voorlopige aanslag wijzigen? Wij helpen je hier graag bij! Neem gerust contact met ons op en wij helpen je met het wijzigen van je voorlopige aanslag. 

Terug