Nieuws

Schenken aan (klein) kinderen


Wilt u uw (klein) kinderen nog verrassen met een schenkbedrag? Zo pak je dat fiscaal aan: 

Jaarlijkse vrijstelling: 

Als u een geldbedrag wilt schenken aan uw kind, dat mag u jaarlijks € 6604,00 belastingvrij schenken. Tip: De schenkingsvrijstelling is in 2021 in verband met de coronacrisis tijdelijk met €1.000 verhoogd. Deze vrijstelling kunt u slechts eenmaal per jaar gebruiken. Heeft u dit jaar de schenkingsvrijstelling al gebruikt? Dat kan dit niet nogmaals, u zult dan moeten wachten tot 2022. Wilt u meer schenken dan €6604,00? Dan willen wij u de tip geven om dit uit te stellen tot januari 2022 zodat u opnieuw gebruik kan maken van de schenkingsvrijstelling.

Eenmalige vrijstellingen:

De schenkingsvrijstelling mag eenmalig verhoogd worden tot € 26.881 als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Als de schenking wordt gebruikt voor aankoop of verbetering van een eigenwoning of aflossing van een eigenwoningschuld, mag er eenmalig € 105.302 onbelast worden geschonken.

Schenkt u meer dan de vrijgestelde bedragen, dat moet uw kind tot € 128.750 10% schenkbelasting betalen en over het meerdere 20%.

Vrijstelling bij schenking aan kleinkinderen:

Schenkt u aan uw kleinkind(eren), dat geldt hiervoor een vrijstelling van € 3.244 (2021). Ook kleinkinderen kunnen slechts eenmaal per jaar gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Dit betekend dat het uitstellen van een schenking naar januari 2022 ook hier de mogelijkheid biedt om het dubbele te schenken zonder dat hier schenkbelasting over hoeft te worden betaald. Tip: Ook de schenkingsvrijstelling voor kleinkinderen is in 2021 in verband met de coronacrisis tijdelijk met €1.000 verhoogd.

Schenkt u meer dat het vrijgestelde bedrag, dan moet er door uw kleinkinderen over het meerdere schenkbelasting worden betaald. Deze bedraagt in eerste instantie 18% en loopt op tot 36% bij belaste schenkingen boven €128.750. Tip: Als er gebruik wordt gemaakt van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling, hoeft er geen aangifte te worden gedaan. 

 

Bron: tipsenadvies.nl

Terug